~tHEm~

Thursday, March 24, 2011

tatkala rasa LEMAH menjengah

As salam.....
saya rasa saya dah PUTUS ASA
saya rasa saya LEMAH
saya dah MALAS
saya dah BOSAN

dah berminggu minggu luangkan masa untuk siapkan eksperimen untuk tesis. asyik ada sahaja benda yang tak kena. ada yang hilang, ada yang tak menjadi, ada yang tak dijumpai.macam2.yang sepatutnya jangka masa hanyalah sebulan lebih menjadi berbulan-bulan. sayangnya, walau dah berminggu2 berkampung di makmal, yang dapat hanya LETIH. terpaksa mengulang eksperimen semula bermula minggu ni berlarutan sehinggalah minggu sebelum final. tesis oh tesis, saya letih tau tak??hanya melayan awak sahaja. sampai tak sarapan pergi 'jumpa' awak. terpaksa abaikan lunch sebab 'sayang' nak tinggalkan awak. kenapa lah *awak* buat saya macam ni??saya ingatkan dah boleh 'tinggalkan' *awak* awal2...aisshh~~~ T_T


[saya tenSION taw tak???]


tapi kan *awak*, saya dah tak kisah dah.malas dah tenSION2 lagi sebab saya taknak nampak tua. keje nak marah orang saje.sampai saya tenSION kat *awak*, banyak keje saya yang lain terabai (sebab bila tenSION kat *awak*, saya amek jalan mudah---->TIDO banyak2).

sehinggalah mimpi macam2. tsunami datang serang. NAUZUBILLAH. dimakan dek ombak tinggi yang macam nak terkam dari jauh. tapi, dapat lari.em, mungkin PERINGATAN barangkali.(mungkin jugak bermaksudkan dapat keluar dari masalah yang besar...wallahualam)...tapi dalaman, ketakutan yang teramat sebenarnya.

selalu pergi makmal, mesti kena tengok ikan comel kaler oren dalam akuarium kat situ. orang cakap tengok ikan boleh ilangkan stres.mungkin betul barangkali.tapi ikan yang berenang2 bukan ikan yang terlentok di dalam pinggan -_-"

[ikan bukan di tempat kejadian yang sebenar]

Ujian2 yang datang bertimpa-timpa, kadang kala membuatkan kita rebah dan tersungkur. terkadang hanya satu ujian yang menerpa sudah cukup beratnya membuat kita hilang arah. selalunya menyuruh orang lain bersabar tatkala diuji itu jauh lebih mudah berbanding diri sendiri yang menghadapinya. dalam hal2 menasihati yang lain juga, senang untuk tuturkan nasihat, tapi diri sendiri belum tentu dapat mengikut nasihat tersebut. ada masa manusia silap. mereka merasakan diri mereka sudah cukup kuat, bagaikan kebal dari sebarang titik2 kelemahan.
terkadang, manusia rasakan mampu berdiri sendiri, berpendirian semua ujian dapat diselesaikan seorang diri. namun tidak salah kemahuan untuk hidup berdikari. manusia hanya makhlukNya yang serba lemah & kekurangan.

"Allah hendak memberikan keringanan kepadamu, kerana manusia diciptakan (bersifat) lemah." - [An-Nisa', 4:32]


[hidup cukup indah. penuh dengan misteri. kata orang warna warni. adakalanya kita berduka, ada juga masanya kita gembira. sentiasa ingat kepada Sang Pencipta. SYUKUR & SABAR- rahsia kejayaan]"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." - [Al-Imran, 3:139]

kehidupan [inteam ft nazrey]

kesenangan yang datang
tak akan selamanya
begitulah selepas susah ada kesenangan
seperti selepas malam datangnya siang
oleh itu jangan lupa daratan
gunakan kesempatan untuk kebaikan
sebelum segalanya terlepas dari genggaman
kelak menyesal nanti tak berkesudahan
apa guna sesalan hanya menekan jiwa
jangan difikir derita akan berpanjangan
kelak akan membawa putus asa pada Tuhan
ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
setelah kabus berlalu pasti cerah kembali
ujian adalah tarbiyah dari Allah
apakah kita kan sabar ataupun sebaliknya
kesenangan yang datang selepas kesusahan
semuanya adalah nikmat dari Tuhan..

WALLAHUA'LAM


nota kaki: bersiap2 untuk ber'macroteaching' pula.moga dipermudahkanNya.AMIN.

**entri ditokok + dari sumber iluvislam.comNo comments: